Projekter - Børn og unge med fasd
Børn og unge med medfødt alkoholskade er en overset gruppe i vores samfund. Selv om der i Danmark er omkring 3602 registrerede børn og unge, der prænatalt har været eksponeret for rusmidler, er vores kendskab i de faglige indsatser slet ikke på højde med fx andre diagnoser som ADHD eller autisme. For at sammenligne diagnoserne i tal, oplyser Socialstyrelsen at ca. 11 børn på en fødselsårgang diagnosticeres med FAS (den alvorligste grad af en medfødt alkoholskade), hvor ca. 23-25 børn af en børneårgang udviser symptomer på en ADHD. Men det er ‘kun’ symptomer – ikke at de får diagnosen. Da børn og unge med medfødt alkoholskade også udviser ADHD lignende adfærd, ved vi faktisk ikke om vi diagnosticerer alle korrekt. Det er ganske erfaret gennem min tidligere praksis som familieplejekonsulent.
Socialstyrelsen har sidste år udgivet en forløbsbeskrivelse vedrørende de varige funktionsnedsættelser som målgruppen er udfordret af når de prænatalt har være eksponeret for rusmidler og afhængighedsskabende medicin under graviditeten. Af dem er alkohol den allermest skadelige for fosteret at blive udsat for, og endelig bemærker jeg, at ord som ‘funktionsnedsættelse’ introduceres som en varig og kompleks hjerneskade for målgruppen. .
Undervisning, webinar og oplæg om FASD
Sammen med plejemor Susan tager jeg rundt i landets familieafdelinger, opholdssteder, skoler, daginstitutioner osv. og afholder oplæg om støtte og omsorg til børn og unge med medfødt alkoholskade.
Vi ved – både af viden, men også af erfaring, at målgruppen kan udvise en lang række af vanskeligheder socialt, følelsesmæssigt, kognitivt, sansemæssigt, adfærd- og selvstændighedsmæssigt og motorisk. De fleste børn og unge med medfødt alkoholskade oplever, at de i takt med flere krav om faglig og social udvikling, marginaliseres. Desværre med følgeskab af en færden i kriminelle miljøer, selvmord, angst, depression og med flere psykiatriske indlæggelser. Vores mission er at skabe en større omverdensforståelse for målgruppen, da de ofte mødes med blikke, der siger: “du burde være bedre”. Men det er omverden, der ikke har tilstrækkelig indsigt i, at deres tilpassede adfærd ikke er et udtryk for, at de fungerer og følger med, men udøver en strategi om at overleve.
Flertallet af børn og unge med medfødt alkoholskade anbringes udenfor hjemmet. Det kræver en højtspecialiseret tværfaglig indsats at skabe de rette miljøer og fællesskaber – pædagogisk såvel som omsorgsmæssigt, for at målgruppen kan komme godt igennem livet, og føle de mestrer det.
Til april har jeg afholdt de første tre webinarer for PLF – plejefamiliernes landsforening og den 14. juni drager Susan og jeg til Nordjylland til SL kredsen og afholder et fysisk oplæg.
Skal vi komme til jer?
Fagligt materiale omkring børn og unge med FASD
“Godt igennem Livet” – er et inspirationsmateriale jeg aktuelt arbejder på at blive færdig med inden sommerferien. Formålet med materialet er at pege på praktiske strategier i støtten og omsorgen til barnet eller den unge med medfødt alkoholskade, og henvender sig til alle fag- og omsorgspersoner, der skal hjælpe og støtte målgruppen i hverdagen. alkoholskade. Tre plejefamilier har bidraget med deres erfaringer om ‘det, der virker’.
samtalesaloner for plejefamilier
Har du som plejefamilie brug for et fagligt og kollegialt fællesskab med mulighed for faglige input, erfaringsudveksling og supervision i forhold til de udfordringer, der kan opstå i hverdagen med børn og unge med medfødt alkoholskade? Så kan dette forum være noget for dig.
“At opleve at sidde i en gruppe med andre som har plejebørn med FASD er en fantastisk oplevelse. Man føler sig både hørt og forstået, samt der er mulighed for opklarende spørgsmål – uden at føle sig dum eller misforstået. Min første gang i dette forum gav mig et kærligt skub og lyste til at fortsætte arbejdet, selvom det til tider kan virke voldsomt op af bakke.”
Hver samtalesalon tager afsæt i et emne eller tema som har relevans for jer. Fx har socialstyrelsen sidste år udgivet en forløbsbeskrivelse for jeres målgruppe, som gør det muligt for jer at ‘tage mere plads’ i støtten og samarbejdet omkring barnet eller den unge.
Datoer for samtalesaloner første halvår 2023 – alle dage 9.00-12.00:
- 3. marts
- 23. marts
- 20. april
- 9. maj
- 23. maj
- 15. juni
Kontakt oplysninger finder du HER